(Nl) What the world needs now is an epic win!

Een tijdje geleden kwam ik een TED speech van Jesse Schell tegen. Hij vertelt met een gezonde dosis cynisme over de invasion of social gaming in ons leven. (de Wii, Mafia Wars, Farmville etc) en hoe dit een rol krijgt in ons echte leven. En nog verder …  hoe hij de toekomst ziet waar je met dagelijkse activiteiten en consumpties punten verdient.

Hierdoor geinspireerd ben ik verder gaan zoeken naar mogelijkheden en ideeen om social gaming in te zetten om gedragsverandering te realiseren en zo kwam ik o.a. het werk van Jane McGonigal tegen. Ze heeft onderzocht hoe social games, zoals Warcraft, het leven de spelers bepaalt. En wat de spelers blij en gelukkig maakt in de virtuele wereld. Dit komt – kort gezegd – doordat iedereen in de virtuele wereld kans heeft om te winnen. Het is toegankelijk voor iedereen en makkelijker om een held te zijn in de virtuele wereld. Lichamelijke beperkingen spelen hier geen rol. “You can fly if you want to”. Het biedt niet alleen een ontsnapping uit de realiteit, maar ook kansen. Met andere woorden je bepaalt je eigen identiteit. In the game world, we become the best version of ourselves.

De drive die mensen hebben om te winnen en te overleven in the world of warcraftwil McGonigal inzetten in de echte wereld. Want waarom kunnen wij niet met z’n allen in de realiteit winnen? De wereld redden. Om dit verder de onderzoeken heeft ze een aantal social games ontwikkeld waarbij wereldwijde problemen centraal staan. De spelers worden gevraagd om als team oplossingen te zoeken om de wereld te redden.

Haar laatste game is: Urgent Evoke en is op 3 maart j.l gestart. A crash-course in saving the world. In tien weken, in tien missies. Het doel van dit social netwerk spel is om jonge mensen – over de hele wereld, maar in het bijzonder afrika – daadkracht te geven om met creatieve oplossing te komen voor de meest urgente sociale problemen. Het spel draait om samenwerken, betrokkenheid, reativiteit, lokaal inzicht, lef, ondernemerschap, kennisnetwerken, visie, duurzaamheid. Urgent Evoke maakt het mogelijk een held te zijn, een epic win te beleven, in zowel de game, als in het echte leven.

Deze manier van inzet van social games is erg interessant voor communicatie mensen en bijvoorbeeld Non Profits. Hoe creeer je diepe bewustwording voor de problemen die mensen liever niet willen zien? Social gaming vormt de brug tussen de virtuele wereld waar alles mogelijk is en de echte wereld. Dit door de content/ onderwerp/ missie van de game te baseren op reallife problematiek en mensen binnen hun sociale netwerken aan te spreken. Je speelt met je echte vrienden. Inmiddels kunnen we natuurlijk stellen dat online sociale netwerken een verlengstuk zijn van ons sociale leven. En dat dit online jouw werkelijke wereld bevat. Met z’n allen op het dorpsplein verzamelen om te strijden tegen onrechtvaardigheid is niet meer. Dit is vervangen door online activatie en steunbetuigen.

Het slagen van de inzet van social gaming om het doel bewustwording of gedragsverandering te bewerkstelligen zit ‘m in: een duidelijk gezamelijk compititief element (strijd tegen onrecht binnen een bepaalde tijd), sociale aspect (elkaar oproepen en samen de strijd aangaan tegen het onrecht), held zijn (iedereen maakt kans om te “winnen”), macht (in de echte wereld sta je machteloos, in de virtuele zijn er geen beperkingen onoverwinbaar) en last but not least, de beloning. De beloning, ofwel Epic Win, moet doorvertaalbaar zijn naar de “echte wereld”. De deelnemers moeten zich er mee kunnen profileren en zowel online als offline credits scoren.

So let’s save the world, start gaming!

Lees meer over Jane McGonical en Urgent Evoke:

http://www.avantgame.com/

http://www.ted.com/talks/jane_mcgonigal_gaming_can_make_a_better_world.html

http://blog.urgentevoke.net/2010/01/27/about-the-evoke-game/

Ook aan te raden:

“There are more farmfille players, then twitter accounts” and “an iPad is just a giant Swiss army knife” – Jesse Schell :

http://g4tv.com/videos/44277/DICE-2010-Design-Outside-the-Box-Presentation/

http://www.brainpickings.org/index.php/2010/02/12/ted-2010-highlights-2/

http://mashable.com/2010/05/04/soe-the-agency-covert-ops-facebook-game/

Gamer – 2009 : Slechte film, maar interesant onderwerp : http://www.imdb.com/title/tt1034032/

team

You’re always welcome at Prinseneiland. Call us and reserve time for a first date. 020-6933131 or mail richard@iizt.com


Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.